Thursday, May 8, 2008

Perjalanan Dari Tanjong Malim ke Cameroon Highlands

Semasa Konvoi...
a

Sajer2 Posing.... Boleh La....

( 5- 6 April 2008 )- Sabtu dan Ahad
Tidak pernah terfikir dalam pemikiran saya yang mana saya pergi ke Cameroon Highland hanya membonceng motosikal. Tentukan sekali ia pengalaman yang amat bermakna sekali pada diri...
Semuanya tanpa dirancang juga tanpa diduga, permulaannya hanya sekadar untuk merehatkan diri dengan niat untuk bermandi-manda. Kami berenam mengambil keputusan untuk pergi ke Kolam Air Panas Sungai Kelah, di Sungkai kerana saya sendiri tidak pernah ke sana berbanding dengan air terjun di Kalumpang, Sungai Samak berdekatan dengan UPSI dengan yang sudah biasa kami pergi. Perjalanan mengambil masa hampir satu jam juga kerana kami pergi menaiki motosikal sahaja. Saya sendiri mengambarkan bahawa kolam air panas ini adalah tempat biasa-biasa sahaja. Persiapan seperti hendak mandi di Sungai je...

Setibanya di sana ia bukanlah seperti yang saya imiginasikan...kami mengambil peluang yang sedia ada dengan mandi-mandi dengan sepuasnya ekoran untuk mengurangkan tekanan belajar kami yang semakin membebankan. Sekurang-kurangnya meredakan ketegangan perasaan. Peluang mandi air panas, merendamkan kaki, merebus telur ( gambar yang ditunjukkan itu eksyen je... orang lain yang rebus...kami ambil kesempatan tangkap gambar je ). Setelah berendam dengan air panas... kami melangkah masuk ke kolam yang biasa pula. Dan sedikit menjadi budak-budak. Tengah hari kami pulang dan singgah makan.

Rakan seperjuangan yang mungkin suka berjalan-jalan mengajak kami untuk menangkap gambar di Lata Iskandar. Saya setuju sahaja sebab saya ingat dekat je..tak pernah pergi pun sebelum ni.

Jauh juga kami mengharungi perjalanan untuk ke Lata Iskandar... Terdetik dalama hati jauhnya nak pergi tangkap gambar...Sampai sahaja di sana amabil lah gambar...Ha...Ha.. Sampai gak..Hujan turun dengan selebat-lebatnya. Kami berehat sebentar.
Al-maklumlah Lata Iskandar pula dekat pula dengan Cameroon Highland , dan idea dari rakan-rakan yang lain untuk pergi meninjau membuat saya bersetuju je. Tak bawak duit banyak pun sebab tak terfikir pun sampai ke tahap ini. Meninjau terlalu subjektif untuk diperkatakan... Jalan sepanjang ke Cameroon Highland sungguh dramatik dan mengharukan. Dengan keadaan jalan yang licin sudah tentu ia sebuah perjalanan yang amat berisiko tinggi... Berdebar juga kalau menjadi mangsa........ Apa pun jalan yang berliku-liku, berbelok-belok yang tajam digempur juga kerana alang-alang sudah menuju ke destinasi itu. Lagi pun bukan saya yang tunggang, kesiam amin... He!He!tak bagi peluang untuk di jadi pembonceng di belakang. Khuatir kalau saya yang bawak risikonya pasti berlipat kali ganda…

Kepuasan tidak terhingga walaupun belum pun sampai tempat betul-betul Cameroon Highlands. Baru sampai di Papan Tanda ( Lihat gambar ) satu kepuasan pada diri masing-masing. Baju basah- segala-galanya tidak selesa…Apa pun kami mengambil keputusan untuk tinggal semalam di Cameroon. Peluang di sini kami ambil untuk berehat, ronda-ronda , berjalan-jalan, macam-macamlah yang kami lakukan. Panjang sebenarnya..bersambung.. malas nak tulis banyak-banyak lagi..Pergilah sendiri…Esok kami terpaksa balik kerana ada Hari Keluarga Bahasa Melayu. Tapi hasilnya kami pergi ke tiga tempat yang berbeza.

Wednesday, May 7, 2008

Berakhirnya Sebuah Penantian...

Tanggal 9hb Mei ni, maka berakhirnya sebuah penantian yang amat menyeksakan iaitu peperiksaan.......lega..maka semester depan bermulanya langkah baru untuk semester 7.apa yang lebih tragik dan di luar jangka akan berlaku.. semester ini banyak meninggalkan kenangan yang terindah bagi saya sendiri. pahit manis dalam kehidupan membimbing kepada suatu pengalaman hidup yang amat bermakna. Dan ia mengajar saya untuk mencipta falsafah hidup sendiri kerana kita ia memandu kita ke arah menjadi diri sendiri. Tanpa falsafah hidup sendiri kita pasti entah ke mana. Persahabatan yang baik belum tentu mampu merencanakan sebuah memori untuk kita belajar dari sesuatu pengalaman. perlu untuk kita berjuang untuk diri dan keluarga yang sentiasa menyokong kita.

Tanaman Tomato 2018

Alhamdulillah, hasil tanaman tomato dari semaian sehinggalah menjadi hasilnya.